Bertus den Blanken, Kamerik, A-keurmeester.
Bertus heeft als boerenzoon altijd al interesse gehad in dieren, heeft er wel een klik mee. Al ruim 20 jaar heeft Bertus in zijn tuin achter het huis kippen. Het kippenhok heeft meerdere verdiepingen met daaraan gekoppelde rennen. Door deze constructie hebben de kippen meer bewegingsruimte en kan hij toch 2 rassen houden plus nog een aantal siervogels. Bertus heeft sinds een paar weken weer hanen bij de hennen. Om het gekraai van de hanen zo veel mogelijk tegen te gaan houdt hij het nachthok ’s nachts dicht en houdt hij het nachthok donker met een plaat voor de ramen. Overigens vinden de buren het gekraai geen probleem.
Eigen dieren
Bertus heeft een toom Plymouth Rock gestreept en Hollandse kriel tarwe. De meeste Hollandse krielen heeft hij bij zijn broer. Daar lopen ze buiten. Bertus vertelt dat als je Hollandse krielen keurt je kan zien als ze vrij rond lopen en veel gras eten. Je ziet het vooral aan de koppen, die zijn dan feller van kleur. Met goed voer krijg je dat niet voor elkaar. Ook de poten van kippen die vrij kunnen scharrelen zijn geler. Tot voor kort had Bertus ook nog een toom Noorse kippen t.w. de Jaerhon, hele mooie dieren. De Noorse Jaerhon zijn nu in Barneveld in het Pluimveemuseum. Bertus heeft over dit ras in 2023 een stukje geschreven in het Kleindier magazine.
Fokken
Bertus legt jaarlijks 2 tot 3 keer 40 eieren in de broedmachine. Kuikens, die in april uitkomen zijn voor de vroege shows en de kuikens van half mei zijn voor de late shows. Om goed eieren te krijgen en het leggen op gang te brengen geeft Bertus 4 tot 5 dagen voordat hij eieren gaat verzamelen naast foktoomkorrels ook drie keer per dag karnemelk, niet te veel een schoteltje is genoeg. De kippen moet er even aan wennen, maar daarna zijn ze er dol op.
Om inteelt te voorkomen werkt Bertus samen met drie fokkers. Ze wisselen de hanen door driehoeksuitwisseling. Je hebt niet altijd een prijswinnende haan nodig om tot goede resultaten op shows te komen. Wel hanteert Bertus het adagium “kwaliteit gaat boven kwantiteit”. Uiteraard selecteert Bertus de eieren voordat ze de broedmachine ingaan. Daarbij let hij goed op de kwaliteit van de schaal en de vorm. Langwerpige eieren gebruikt hij niet.
Bloedluis
Hij heeft bakjes met slaolie onder de zitstokken. Dat werkt goed. Er is ook een geregistreerd medicijn op de markt: Exzolt. Met dit medicijn zijn de kippen twee tot drie maanden beschermd. Het is op recept te verkrijgen. Je hebt een hele lage dosering nodig en je moet het via het drinkwater toedienen. Essentieel is dat je het niet over doseert. Het is wel duur. Wellicht dat de vereniging hierin een rol kan spelen.
Hoe ben je keurmeester geworden?
Bertus is jarenlang jeugdleider geweest bij de lokale voetbalvereniging en daarna voorzitter. Als eind vijftiger, begin zestiger is hij begonnen als schrijver bij keuringen. Toen heeft hij ook met diverse keurmeesters gesproken en heeft hij het advies gekregen om met een ervaren keurmeester uit Friesland contact op te nemen.
Het begint met een sterke interesse in de dieren. Om keurmeester te worden moet je heel wat studieboeken doorworstelen. Het betekent veel vragen schriftelijk beantwoorden gevolgd door een theorie-examen. Nadat je voor de theorie bent geslaagd heb je theoretische bevoegdheid. Vervolgens ga je examen doen in specifieke rassen. Dit betekent in de praktijk keuren van 3 rassen. Voor Bertus was dat op de Noord show in december met de Plymouth Rock, Wyandotte en Barnevelders. Van de drie rassen was hij voor de Plymouth Rock geslaagd en dan ben je C-keurmeester. Bertus heeft er na toe gewerkt om ieder jaar 6 rassen erbij te doen. Zo heeft hij destijds contact gehad met een ervaren Red Island Red fokker die hem de fijne kneepjes van het ras heeft verteld.Bertus heeft ook verschillende rassen in het hok gehad, waaronder de moderne Engelse Vechtkriel.
Tips van ervaren keurmeesters helpen ook. Bijvoorbeeld hoe je bij deze hanen met een geknepen staart toch het aantal veren kunt bepalen. Er zijn wel 100 rassen. Hiervan zijn ongeveer 30 rassen die heel zeldzaam worden geshowd. Je doet het theorie-examen in zo’n zeldzaam ras. Is dat ras in dat jaar niet op de Noordshow dat krijg je wel de bevoegdheid om dat specifieke ras te mogen keuren.
Voordat je op een show gaat keuren kijk je voor de rassen die je daar gaat keuren de eisen in de KLN standaard na. Tegenwoordig mag je in plaats van 6 dieren nu 9 dieren per jaar toevoegen. Dus met ongeveer 9 rassen per jaar, heb je 10 tot 15 jaar nodig om A-keurmeester te worden. Ik heb er zelf veel energie in gestoken en heb de A-status in 10 jaar bereikt. Om bij te blijven is er jaarlijks een tweedaags Keurmeester congres in Putten. Daarnaast is er ook nog een regionaal overleg.
Digitaal keuren
Bertus heeft een sterke voorkeur voor het fysiek keuren. Door de dieren in de hand te houden kun je ook de vitaliteit beter beoordelen, de borstsomvang en het gewicht. De beste fotograaf heeft de grootste kans bij het digitaal keuren. Dat lijkt niet de bedoeling en geeft minder bevrediging. Je mist ook de onderlinge gezelligheid en contacten bij de shows.
Thuiskeuren
Bertus heeft veel plezier in het keuren van dieren. Hij hoopt dat er snel weer shows worden gehouden. Het thuiskeuren is ook een goed alternatief. Bertus heeft dat recent nog een paar keer gedaan.